Gouden tijd voor zon en warmtepomp
Als iets bleek op de nieuwe vakbeurs Duurzaam Verwarmd en het gelijktijdig gehouden Solar Solutions, is dat de duurzame installatietechniek een gouden toekomst voor zich heeft. Impressie onderaan deze blog. Met name de warmtepomp en zonne-energie, de kroonjuwelen van dit event, laten groeicijfers zien waar elke installateur vrolijk van zou moeten worden. Dat mag ook wel: want de opdracht richting 2050, een energieneutrale gebouwde omgeving, is immens.
Enorme opgave
Met een aardgasloze nieuwbouw, en het uitfaseren van fossiele brandstoffen als aardgas, staat het land voor een enorme opgave. Gasloze nieuwbouw (2019: 65.000 woningen) maar vooral de renovatie-opdracht (spoedig opschalen naar 250.000 woningen van het aardgas af), gaat volgens de Dutch Heatpump Association (DHPA) in een lezing nog een karwei worden die begint met een achterstand.
Handjes en centjes
De grote bottlenecks zijn capaciteit bij bedrijven, de welbekende handjes, en de financiering. De warmtepomp mag geen eliteproductproduct worden, en moet qua prijs, maar ook qua techniek verder doorontwikkeld worden om net als de windenergie uiteindelijk subsidieloos de eigen broek op te kunnen houden. En dan is er de kennis van warmtepompen: andere koek dan een cv-ketel. Dus elke installateur zal écht de schoolbanken in moeten om up to date te zijn qua advies, installatie en onderhoud. Een lage temperatuursysteem heeft andere specs en een ander comfort gevoel. Tapwater? Inregelen? Bewustzijn hierover is ook bij consumenten nog een dingetje.
Trends in solar en warmtenetten
Qua zonne-energie zijn de trends: hogere opbrengsten, betere omvormers, prestatiegaranties, smart-grid en domotica-oplossingen, en integratie met de gebouwschil. Ook de mix van zonnestroom en zonthermische oplossingen en opslagsystemen zijn trends. Meer hierover in het hier op te vragen Nationaal Solar Trendrapport. Ook wat betreft warmtenetten heeft de beursorganisatie een trendrapport opgesteld. Deze is hier te vinden.
Bron: Installatie.nl